torstai 19. tammikuuta 2017

Veitsen anatomia – veitsen osien nimet

Teräaseita hankkiessa tai vaikka alan kirjallisuutta lukiessa törmää välillä erilaisiin termeihin, joita käytetään teräaseen eri osista. Joskus tulee eteen termejä (kuten vaikka ponsi, hamara, jne), jotka eivät mahdollisesti ole tuttuja.
Käyn tässä läpi yleisimpiä veitsiin liittyviä termejä englanniksi ja suomeksi.
Termejä on varsin paljon, jotkut yleisimpiä kuin toiset. Kaikille ei ole suomenkielistä vastinetta, tällöin termille on vakiintunut Suomessa yleensä käyttöön Englannin kielinen nimi.

Kaikki termit eivät välttämättä historiallisesti tarkoita samaa kuin alla esitetyt termit, mutta ovat vakiintuneet yleiseen käyttöön kyseisestä veitsen osasta.
 

    Kuva 1. Kiinteäteräinen veitsi
Handle / Kahva
Lyhyesti veitsen kahva on veitsen se osa mistä pidetään kiinni veitseä käytettäessä. Kahvalla voidaan myös tarkoittaa kahvan pääosaa, johon ei lueta Bolsteria ja Pommelia. Esim. kun puhutaan kahvamateriaalista, tarkoitetaan tämän pääosan materiaalia.
Pommel / Ponsi
Yleisesti veitsen kahvan pää. Myös kahvan päässä oleva paksunnus, jonka tarkoituksena estää kättä liukumasta pois kahvalta ja tasapainottaa terää (lähinnä miekoissa).
 
Finger Groove
Kahvassa oleva muotoilu sormelle, joka auttaa saamaan pitävämmän otteen kahvasta. Muotoiluja voi olla myös kahvassa useampia.
Bolster / Hela
Terän ja kahvan liitoskohdassa oleva kahvan osa, joka vahvistaa terän ja kahvan liitoskohtaa ja auttaa kahvan kiinnittämistä. Bolster suojaa kahvaa ja sillä voidaan myös tasapainottaa veistä.
Guard / Väisti / Väistin
Terän ja kahvan liitoskohdassa oleva kahvan osa, joka muotoilunsa puolesta estää kättä liukumasta kahvalta terälle. Käytännössä jatkettu Bolster. Termejä Bolster ja Guard käytetään usein sekaisin, voidaan puhua Guardista, vaikka teknisesti veitsessä olisi vain Bolster.

Choil / Tyvilovi
Terän kohta, jossa teroittamaton terän osa loppuu ja teroitettu terän osa alkaa.
Tyvilovi voi olla huomattavan pieni ja vain valmistusteknisistä syistä lisätty, tai se voi olla isompi, kuten ylläolevassa kuvassa ja mahdollistaa etusormen otteen terästä paremman teräkontrollin saavuttamiseksi tarkoissa töissä.

Ricasso / Palko
Teroittamaton osa terän tyvessä terän ja kahvan välissä
Spine / Back of the blade / Hamara
Terän vahvin ja useimmiten teroittamaton paksu takaosa, joka antaa veitselle kestävyyttä.
Blood groove / Fuller / Veriura
Ura / kevennys terän kyljessä. Fuller keventää terää kestävyyden pysyessä lähes samana:

Nimitys veriura on saanut alkunsa teoriasta, että veri poistuisi kohteesta paremmin tätä uraa pitkin, mutta käytännössä teoria on paikkansa pitämätön.
Blade Belly
Terän kärjestä alkava kaareva terän osuus.
Gut hook / Leikkuukoukku
Metsästyksessä nahan leikkaamiseen käytettävä koukku.
Käytetään myös pelastuskäyttöön tarkoitetuissa veitsissä. Koukulla voi leikata vaatteet auki minkään terävän veitsen osan osumatta ihoon.
Lanyard Hole
Terän kahvassa oleva narun tai nauhan kiinnittämistä varten oleva reikä.
Jimping / Thumb Grip /Karhennus
Terän hamarassa ja/tai kahvassa oleva karhennus tai sahalaita, joka auttaa pitävämmän otteen saamisessa. Karhennusta voi olla esim. myös tyvilovessa

Kuva 2. Kääntöveitsi sivulta
Blade tip / Terän kärki
Nimensä mukaisesti terän kärki
False Edge, Swedge
Terän hamarassa oleva viiste osuus, joka ei kuitenkaan ole teroitettu. Viiste parantaa terän kärjen läpäisy ominaisuuksia. (jos viiste on teroitettu, ei kyseessä ole enää false edge, vaan top edge)
Thumbstud
Kääntöveitsessä terän kyljessä oleva / molemminpuolinen ulkonema, jonka avulla veitsen saa avattua peukaloa apuna käyttäen.
Thumbhole
Kääntöveitsessä terän kyljessä oleva reikä, jonka avulla veitsen saa avattua peukaloa apuna käyttäen (ei kuvassa).


Serrations / Sahalaita

Terässä oleva sahalaita hammastus, joka helpottaa esim. kuitupitoisten materiaalien kuten narut ja köydet leikkaamista.
Primary grind / Primary bevel
Terän pää viiste joka muodostaa suurimman osan terästä, mutta ei kuitenkaan muodosta terävää terää. Primary Grind voi alkaa heti hamarasta.
Secondary grind / Cutting edge
Terän terävä osuus, eli viiste joka muodostaa teroitetun osuuden terästä.

Kaikissa veitsissä tätä toisioviistettä ei ole, tästä hyvänä esimerkkinä suomalainen puukko, joissa niin sanottu Scandi grind teroitus, eli pääviiste (primary grind) muodostaa suoraan terän ohentumalla teräväksi.
Cutter / Seatbelt cutter / turvavyöleikkuri.
Kahvassa oleva leikkuukoukku / terä, jolla voidaan leikata nimensä mukaisesti vaikka turvavyö helposti auki hätätilanteessa tai vaatteet auki minkään terävän veitsen osan osumatta ihoon. Myös narujen katkomiseen soveltuva.
Glass Breaker / lasinrikkoja

Lasin rikkomiseen soveltuva piikki kahvan päässä. Terävä piikki kohdistaa voiman pienelle alalle ja helpottaa esim. turvalasin rikkomista hätätilanteessa.
Pivot point
Kääntöveitsen sarana/nivel piste, minkä ympäri terä kääntyy esiin ja takaisin kahvaan.
Pivot point voi olla säädettävä, jolloin terän aukaisu herkkyyttä voi säätää.
Flipper
Kääntöveitsen terässä oleva ulkonema, jonka avulla terä voidaan avata etusormella

    Kuva 3. Kääntöveitsi päältä
Scale
Scale termillä tarkoitetaan yleisesti sekä veitsen kahvaa, että myös kahvan pinta materiaaleja.


Washer

Pivot pointin molemmin puolin kahvan sisällä oleva prikka (ei tosin kaikissa kääntöveitsissä välttämättä ole). Toimii ”liuku laakerina” kahvan ja terän välillä, eli muodostaa liitoksesta liukkaammin toimivan. Washer voi olla esim. pronssia, muovia, teflonia.
Clip/ taskuklipsi
Kahvassa olevan klipsi, jolla veitsi voidaan asemoida haluttuun kohtaan, esim taskun suuhun, reppuun tms. Klipsin paikka voi olla vaihdettavissa kaikkiin neljään kulmaan (oikea/vasen, ylös/alas), jolloin veitsen saa asemoitua kuten haluaa. Kaikissa kääntöveitsissä paikkaa ei kuitenkaan voi vaihtaa.
Liner
Kahvassa oleva ohut vahvike, joka vahvistaa kääntöveitsen kahvaa. Yleensä terästä, titaniumia tms. Kaikissa kääntöveitsissä Lineria ei ole, joko painon säästämiseksi tai sitten kahvamateriaali on muuten tarpeeksi kestävää, jolloin rakenne ei sitä vaadi.


Standoff

Kääntöveitsien kahvalevyjen välillä oleva tuki, joka vahvistaa rakennetta mahdollistaen samalla rakenteen avoimuuden (ulkonäölliset syyt tai vaikka puhdistamisen helpottaminen).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti