maanantai 26. joulukuuta 2016

Wootz teräs

Wootz teräs (Crucible Steel, Upokasteräs)

Wootz teräksellä tarkoitetaan upokasteräs menetelmällä valmistettua terässeosta.
Upokasterästä alettiin valmistaa noin 600BC Intian alueella. Upokasterästä tehtiin sulattamalla rautaa ja hiiltä pienessä saviruukussa (crucible), jolloin aineiden yhdistyessä muodostui luonnollisesti terässeos. Myöhemmin (n. 600-700 luvulla) upokasterästä tehtiin jo teollisemmassa mittakaavassa mm. pakistanin alueella. Tällä menetelmällä valmistettua terästä kutsuttiin eri nimillä, mm. Wootz, Ukku, Hinduwani.

Sulatuksen jälkeen saviruukusta saatiin kimpale terässeosta, jonka annettiin jäähtyä hitaasti.
Hitaan jäähtymisen asiosta tähän seokseen muodostui ns. dendriittejä, eräänlaisia puumaisesti haaroittuneita kiteitä, sekä raaka-aineissa mukana olleiden seosaineiden (vanadiini, molybdeeni jne.) mikroseostumista.

Taottaessa edellä mainitulla tavalla valmistetusta seoksesta terää, voitiin varovaisella taonnalla säilyttää seoksessa jäljet dendriiteistä ja seosaineiden mikroseostumisesta. Tämän jälkeen valmiiin terän pinta käsiteltiin syövyttävällä aineella, jolloin dendriittien jäljet tulivat paremmin seoksesta esiin, ja terään saatiin näyttävä kuviollinen teräkuvio.

Edellä mainitulla tavalla valmistetut, kuviollisen terän omaavat teräaseet olivat haluttuja,
koska tämä kuviollinen terä oli myös ominaisuuksiltaan erittäin hyvä. Terä oli kova, mutta samalla myös joustava, ja tämän kuviollisen terän omaavat teräaseet tunnettiinkin ympäri mailmaa parhaana mahdollisena teräaseina useita satoja vuosia. Nämä teräaseet olivat haluttuja varsinkin Euroopan alueella, koska alueella työskennelleet sepät eivät osanneet vastaavaa kuviota teriin valmistaa (korkea hiili terässeokset olivat tuntemattomia eurooppalaisille sepille 1700-luvulle asti).
Nykyään alkuperäisen mukaisen Wootz teräksen tekotapaa ei enää täysin tunneta. Täysin vastaavaa terästä ei ole onnistuttu luomaan, ja onkin mahdollista että alkuperäiseen Wootz teräkseen käytetty raaka-aine on aikaan loppunut, jonka jälkeen tämän terässeoksen valmistus entisen kaltaisena on katkennut.
Tätä terästä siis kutsuttiin eri alueella eri nimillä, kuten edellä on mainittu, Wootz, Ukku, Hinduwani.
Lännessä tätä upokasterässeoksesta alettiin kutsua myös nimellä Damascus teräs (tai Damascus sanan eri muunnoksilla).

Sitä missä vaiheessa Damascus nimeä alettiin tästä seoksesta käyttää ei ole tiedossa.
Damaskoksen (Damascus) alue oli tunnettu miekkojen tuotannosta ja ristiretkien ansiosta Eurooppalaisilla oli varsin hyvät kontaktit alueeseen. Alueella ilmeisesti valmistettiin myös tästä mm. Pakistanin alueella valmistetusta ja Damaskokseen tuodusta terässeoksesta teräaseita, joten seoksesta valmistetut kuvioidut teräaseet yhdistettiin Eurooppalaisten toimesta Damaskoksen alueeseen, ja tällöin Damascus teräs nimen käyttö sai mahdollisesti alkunsa (täyttä varmuutta nimen alkuperään ei historia kuitenkaan tunne). Tässä Syyriassa sijaitsevassa Damaskoksen kaupungissa tätä Wootz terästä ei kutenkaan valmistettu, vaan teräs, jos sitä alueella käytettiin, tuotiin muualta.

Muutamaa sataa vuotta myöhemmin, Intiassa alettiin valmistaa teräsesineitä, mm. aseiden piippuja sulattamalla ja takomalla yhteen hiilimäärältään erilaisia terässeoksia. Tällä tekniikalla sepät saivat piippuihin muodostettua erilaisia kuvioita manipuloimalla vääntelemällä jne. luomaansa terässeosta.

Myöhemmin tämä sama tekniikka kopioitiin eurooppaan ja Euroopassa valmistettiin tällä menetelmällä teräaseita jo yli 200v sitten. Tällä tekniikalla valmistettua terässeosta alettiin kutsua Euroopassa Damascus teräs nimellä jo yli 200v sitten.
Samoihin aikoihin, Europpalaiset teräksen maahantuojat taas kutsuivat Etelä-Intiasta tuotua terässeosta, josta kuvioituja teriä voitiin valmistaa, Wootz teräs nimellä.

Seosten nimien käyttö on ollut siis osittain sekavaa. Upokas terästä (Wootz) alettiin kutsua Damascus teräkseksi ja myös eri teräs seoksista yhdistämällä muodostettua seosta kutsuttiin
Damascus teräkseksi.
 
Nykyään Damascus teräs nimellä tarkoitetaan nimenomaan sulattamalla ja takomalla (pattern welding tai forge welding) yhdistetyistä erilaisista terässeoksista muodostettua terässeosta ja Wootz teräksestä puhuttaessa tarkoitetaan upokasteräs menetelmällä valmistettua terässeosta.

Wootz teräksestä valmistettuja teriä saatetaan kuitenkin kutsua myös Damascus teriksi. Nimityksien käyttö on siis edelleen osittain sekavaa, mutta virhettä ei voi tehdä kutsumalla kummallakaan menetelmällä tehtyä terää Damascus teräksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti