maanantai 26. joulukuuta 2016

Damascus teräs (Damascus Steel):

Damascus teräs on kerroksittainen, eri teräksistä valmistettu terässeos, josta saadaan esiin hienoja kuvioita käsittelemällä seoksen pinta syövyttävällä aineella.
Damascus teräs nimen käyttö on osittain sekavaa (katso myös Wootz teräs) ja sitä on käytty eri menetelmillä valmistetuista kuvioteräksistä.

Damascus teräksestä valmistetuiksi markkinoiduilla esineillä tarkoitetaan käytännössä nykyään kaikkia kuvioteräksisen terän omaavia teräaseita tai mitä tahansa muita esineitä.


Käytännössä nykyään puhuttaessa Damascus teräksestä tarkoitetaan kuitenkin sulattamalla ja takomalla (pattern welding / forge welding) yhdistetyistä erilaisista terässeoksista muodostettua monikerroksista terässeosta.

Tästä seoksesta voidaan teränvalmistuksen yhteydessä manipuloimalla ja kerrostamalla metallia eri tavoin, muodostaa erilaisia kuvioita terään.
Damascus terällä varustettu veitsi

Terässeoksien valinnalla voidaan vaikuttaa kuvioiden erottuvuuteen.
Esim. yhdistämällä 1095 ja 1050 hiiliteräkset, saadaan aikaiseksi varsi hillitty kuviointi.
Jos kuviosta halutaan erottuvampi.Yhdistää voidaan myös esim. korkeahiilinen teräs kuten 1080, ja nikkeli teräs kuten 15N20.
Koska damascus terissä voidaan käyttää useita erilaisia materiaaleja, ei eri valmistajien tai seppien terien ominaisuuksia välttämättä pysty mitenkään vertaamaan.

Myynnissä näkee usein erittäin edullisia Damascus veitsiä, mutta näissä on todennäköisesti käytetty erittäin huonosti käyttökelpoiseen terään sopivia materiaaleja (paljon nikkeliä tms.), mutta kuvio näissä voi olla erittäin erottuva!


- E-Knife© 2016



Teräaseita myynnissä:
E-Knife Huuto.net

http://e-knife.blogspot.fi/
http://www.eknife.weebly.com
Facebook

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti