sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Veitsi Teräkset - Osa 1

Terän omaavaa teräasetta tai työkalua (veitset, puukot, miekat, kirveet, monitoimityökalut jne.) hankkiessa ei voi olla törmäämättä lukemattomiin eri terän materiaali vaihtoehtoihin. On ruostumattomasta teräksestä valmistettuja teriä, työkalu teräksestä valmistettuja teriä, hiiliteräksisiä teriä jne.

Mitä eroa näillä eri vaihtoehdoilla sitten on? Mikä on paras materiaali, mikä on huonoin? Mikä materiaali sopii mihinkin käyttötarkoitukseen tai olosuhteeseen?

Helppoa vastausta siihen, mikä terän materiaali on kulloinkin paras, on käytännössä mahdotonta antaa.
Terän ja sen materiaalin sopivuus käyttöön riippuu monesta asiasta, kuten esimerkiksi käyttöolosuhteista, käyttötarkoituksesta, terän fyysisestä koosta, terän profiilista ja luonnollisesti terässeoksen valmistus menetelmästä ja terän lämpökäsittelystä.
Oikealla terän/materiaalin valinnalla voidaan valita sopivimmat ominaisuudet omaan käyttöön.
Jos mahdollista, valitse terä aina käyttötarkoituksen ja olosuhteiden mukaan.

Mitä on sitten teräs? Teräs on käytännössä yleisnimi kaikille pääasiassa raudasta koostuville metalliseoksille, joissa on hiiltä alle 1,7%. Pelkkä rauta ei ominaisuuksiensa puolesta sovellu teriin, tästä syystä siihen lisätään erilaisia seosaineita haluttujen ominaisuuksien saavuttamiseksi.

Teräksen ominaisuudet riippuvat teräksen rakenteesta, eli terässeoksessa olevan hiilen ja eri seosaineiden määristä ja keskinäisistä suhteista, sekä myös seoksen valmistusmenetelmistä. 

Yleisimpiä seosaineita teräaseissa käytettävissä seoksissa ovat esim. kromi, molybdeeni, nikkeli, vanadium, koboltti, mangaani, pii ja volframi. Kaikilla näillä seosaineilla on oma merkityksensä haettaessa terässeokselta haluttuja ominaisuuksia.

Edellä mainitun lisäksi teräksen, ja terän ominaisuudet riippuvat myös huomattavasti lämpökäsittelystä. Voidaan kärjistetysti sanoa, että huono teräs, joka on lämpökäsitelty oikein, on parempi vaihtoehto, kuin hyvä teräs huonolla lämpökäsittelyllä.

Eri valmistajien keskuudessa voi olla suuriakin eroja saman teräksen lämpökäsittelyssä, näin ollen jonkin valmistajan terä voi olla huomattavasti parempi ominaisuuksiltaan, kuin toisen valmistajan terä, kaikkien
muiden ominaisuuksien ja terässeoksen ollessa samoja.

Em. syistä johtuen terässeosten vertailu voi olla osittain haastavaa tai jopa mahdotonta.

Samasta materiaalista saadaan lämpökäsittelyllä esiin erilaisia ominaisuuksia, ja eivätkä valmistajat välttämättä edes kerro miten heidän teränsä on käsitelty tai edes tarkasti ilmoita käytettyä teräslaatua.



- E-Knife© 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti